Kreme za sunčanje umanjuju plodnost muškaraca

Opadanje kvalitete sperme muškaraca čini se da je djelomično uzrokovano UV filterima koji se koriste u kremama za sunčanje, kao i u drugim proizvodima, poput boja i tekstila.

Znanstvenici iz istraživačkog centra Edmarc u Kopenhagenu, utvrdili su da danas sperma muškaraca sadrži puno manje spermatozoe nego što je to bilo prije 70 godina. Djelomično su za to krivi kemijski UV filteri povezani s reprodukcijskim poremećajima u životinja i ljudi.

Oni su otkrili da 13 od 29 UV filtera koji se u Europi koriste za kreme za sunčanje utječu na spermu kao i ženski hormon progesteron, koji služi kao signalizator u kojem pravcu spermiji trebaju plivati da bi oplodili jajašce. Ti UV filteri tada zbunjuju spermatozou i potencijalno mogu biti jedan od uzročnika problema s plodnošću.

Nadalje, barem četiri od tih UV filtera imaju sposobnost prodiranja kroz kožu, te se absorbiraju u krvotok. Jednom kad ta supstanca uđe u krvotok, ona direktno utječe na tijelo.

Kako bi uvidjeli koliko je rasprostranjena uporaba UV filtera, dovoljno je upamtiti da 90 posto ispitane djece u svojem urinu tijekom ljetnih mjeseci ima tragove barem jednog UV filtera. No, kod mnogih ljudi tragovi UV filtera nalaze se i zimi, iz jednostavnog razloga što se iste supstance koriste u plastici, bojama i tekstilu. Istraživanje je pokazalo da se najviši udio UV filtera može pronaći kod djevojaka u dobi između 16 i 21 godinu, što se pripisuje korištenju kozmetičkih proizvoda.

Autor: Ivica Mandekić