Kriminalitet arapskih bandi u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj državi, Sjeverna Rajna Westfalija, porastao je prošle godine za 30 posto, s tim da značajan dio bandi čine imigranti, izjavio je državni ministar unutarnjih poslova Herbert Reul na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Reul je rekao da su arapske bande uglavnom uključene u pljačke, prijevare i organizirani kriminal, što ukazuje na to da neke od tih skupina djeluju baš poput mafije, prema mađarskom glasilu Magyar Hirlap.

Prema nedavnom izvješću njemačkog časopisa Focus, broj zločina u državi koji su lani počinile bande iznosio je 6.104, što je 30 posto više u odnosu na 2018. Policijske baze podataka pokazuju da postoji 111 aktivnih skupina s 3.799 članova. Reul je rekao da je porast broja ovakvih zločina dijelom posljedica činjenice da je policija sada više fokusirana na ovu vrste kriminala, što ukazuje da je problem možda bio prisutan duže vrijeme nego što se prije mislilo.

Njemačka policija i političari također su izrazili bojazan zbog čečenskih bandi, od kojih su mnoge umiješani u organizirani kriminal i niz osvetničkih napada.

Bilo je problema sa Čečenima u drugim gradovima, posebno na mjestima u kojima su bili koncentrirani podnositelji izbjegličkih zahtjeva“, rekla je ministrica unutarnjih poslova Brandenburga Karl-Heinz Schröter. „Oni su izraženi u sukobima između doseljenika iz Čečenije i drugih nacionalnosti koje uključuju čitave grupe ljudi koji zapravo žive u drugim dijelovima Njemačke, a brzo se okupljaju.“

Prema izvještaju lista Die Welt, pet je policajaca ozlijeđeno u berlinskom okrugu Neukölln u ponedjeljak, kada su policajci pokušali zaustavit uličnu tučnjavu, pri čemu su ih napali lokalni stanovnici. Policija je morala upotrijebiti suzavac da rastjera napadače i stavi situaciju pod kontrolu.

Neukölln je poznat po tome što ima najveći postotak imigranata iz svih dvanaest berlinskih okruga i niz kurdskih i arapskih bandi, od kojih su neke bile upletene u ubojstva visokih razmjera.

U drugom incidentu 8. kolovoza, berlinski dnevnik Tagesspiegel izvijestio je da su, dok su istraživali silovanje 15-godišnje djevojke na jezeru u blizini zračne luke Tegel u Berlinu, policiju napali kupači koji su bacali boce na njih, prisiljavajući ih da se povuku. Na kraju su uspjeli staviti situaciju pod kontrolu kada je stigla interventna jedinica.

Glasnogovornik policije pritom je prešutio porijeklo napadača, tvrdeći kako njihov identitet navodno nije poznat, iako su nosili samo kupaće gaće. List Tagesspiegel je ipak napomenuo da su napadači imigranti. 15-godišnja žrtva odvedena je u obližnju bolnicu radi liječničkih pregleda, a policija je uputila apel i ostalim potencijalnim žrtvama da podnesu žalbe.