Trgovanje kriptovalutama je smatrano ‘haramom’ – ili zabranjenim – od strane jedne od najviših vjerskih vlasti Indonezije, pozivajući oko 230 milijuna muslimana u najvećoj islamskoj zemlji na svijetu da napuste tu praksu koja je navodno u suprotnosti sa šerijatskim zakonom.

Vijeće indonezijskih ulema, poznato kao MUI, izdalo je u četvrtak fetvu protiv kriptovaluta, a Asrorun Niam Sholeh, voditelj vjerskih dekreta organizacije, izjavio je da oni pokazuju “elemente neizvjesnosti, klađenja i štete”, uspoređujući ih s kockanjem, Izvijestili su Reuters i Bloomberg.

Iako uredbe MUI-ja nisu pravno obvezujuće, njegova bi najnovija presuda mogla imati utjecaja na više od 230 milijuna muslimana Indonezije, u zemlji u kojoj je trgovina kriptovalutama eksplodirala tijekom prošle godine. Broj Indonežana uključenih na tržište navodno je skočio s četiri milijuna na 6,5 ​​milijuna samo između 2020. i 2021., dok je Ministarstvo trgovine priopćilo da je vrijednost kripto razmjene dosegnula ukupno 370 bilijuna rupija (25,96 milijardi dolara) od svibnja.

Iako je indonezijska vlada već zabranila korištenje kriptovaluta kao valute, ona dopušta ulaganje i trgovanje digitalnim tokenima na tržištu terminskih i robnih ugovora, a njezina središnja banka čak je razmišljala o uvođenju vlastite kripto kovanice.

Odluka MUI-ja također je zabranila trgovinu robe kriptovalutama, međutim tijelo je ostavilo otvorenu mogućnost da bi određeni kriptovaluti mogli biti u skladu s islamskim zakonom ili šerijatom, koji zahtijeva da roba i financijski instrumenti imaju „fizički oblik, jasnu vrijednost, i poznat točan iznos”, rekao je između ostalog Sholeh. Dodao je da ako kripto kovanice mogu “ispunjavati islamska pravila, imati temeljnu imovinu i imati jasne prednosti”, oni bi mogli biti dopušteni.