Prošle godine Križevčani su u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“ kroz 10 dana prikupili 230.000 kuna za postavljanje solarnih panela na krov Tehnološkog centra. Ove godine u samo dva dana za sličan projekt skupljeno je 172.000 kuna.

Novi projekt grupnog ulaganja građana predstavljen je u srijedu u 10 sati u Tehnološkom centru, a potreban novac već je u petak u 13 sati bio prikupljen, prenosi portal Gradonačelnik.

Građani su u izgradnju nove mini solarne elektrane mogli uložiti između 1000 i 7000 kuna, po principu mikrozajmova. Ulog se uplaćuje na 10 godina nakon čega se ulagačima, mahom građanima i poduzetnicima s područja cijele Hrvatske, isplaćuje ulogu uz kamate od 3 posto godišnje.

Prva hrvatska solarna elektrana izgrađena zajedničkim sredstvima građana puštena u pogon

Prihod će se ostvarivati putem naknada od uštede na potrošnji električne energije koja se ostvari upotrebom solarne elektrane. Ta naknada koristit će se za povrat zajma s kamatom ulagačima.

Prikupljanje sredstava izvršeno je i preko prve platforme za grupno ulaganje u Hrvatskoj – ZEZinvest.

Prošle godine među ulagačima je bilo 53-oje žitelja Križevaca, dok je ove godine navala navodno još veća.

Treba napomenuti da, iako se solarni paneli smatraju „zelenim“ i „obnovljivim“ izvorom energije, za njihovu proizvodnju koristi se niz toksičnih materijala koji predstavljaju veliki problem kod njihovog demontiranja nakon 20-30 godina.