Kršćanska dating stranica mora platiti odštetu homoseksualnom paru

christianmingle-618x322

ChristianMingle.com je online dating stranica, očito predodređena za osobe s kršćanskim uvjerenjima. Prema odluci kalifornijskog suda, ChristianMingle morat će omogućiti svojim korisnicima da u postavkama svojeg profila imaju opciju „tražim homoseksualnu vezu“.

ChristianMingle omogućavao je prilikom registracije novog korisnika odabir dvije opcije; „muškarac traži ženu“ i „žena traži muškarca“. Dva homoseksualna muškarca očito su se uvrijedili što nema i njihove opcije te su tužili vlasnika stranice, tvrtku Spark Networks Inc., tvrdeći da nedostatak drugih opcija predstavlja kršenje kalifornijskog antidiskriminacijskog zakona, koji nalaže da tvrtke moraju pružati „potpune i jednake uvjete i usluge svim osobama bez obzira na njihovu seksualnu orjentaciju“.

Privremeno, ChristianMingle će u svojem upitniku pitati samo radi li se o muškarcu ili ženi.  Spark Networks složio se da će unutar dvije godine prilagoditi postavke u skladu sa željama homoseksualaca.

Spark Networks pristao je platiti „odštetu“ obojici muškaraca u iznosu od 9.000 dolara, dok će tužiteljevim odvjetnicima platili za sudske troškove ni više ni manje nego vrtoglavih 450.000 dolara.

Zanemarimo na trenutak apsurdnost cijelog slučaja i očito kršenje prava trgovca da nudi usluge onome kome on hoće, što bi trebalo biti njegovo tržišno pravo. Zamislimo se samo nad činjenicom da je za ovakav, doista apsurdan slučaj, neki fiškal uspio naplatiti pola milijuna dolara, čak 25 puta veći iznos od odštete koju je isposlovao svojem klijentu. Sramota!

Izvor: Washington Times