Nekoliko kršćanskih organizacija u Kanadi, a koje blisko surađuju s kanadskim vlastima, sklopile su dogovor s izraelskim vlastima o preuzimanju tisuća afričkih „uljeza“ iz Izraela, kako isti ne bi bili deportirani u Afriku.

Svi Afrikanci koji su se prijavili za azil u Kanadi, biti će tamo i poslani, uz financijsku pomoć kršćanskih organizacija i kanadskih vlasti. Dogovor je sklopljen tik nakon što je prva skupina afričkih „uljeza“, kako ih u Izraelu zovu, završila u pritvoru zbog odbijanja „dobrovoljnog“ napuštanja zemlje.

Adam Austen, tajnik ministrice vanjskih poslova Kanade, objavio je kako je Kanada već preuzimala Afrikance iz Izraela. Što se tiče novih imigranata, kanadske vlasti zatražile su da oni zasad ostanu u Izraelu, ali da ih se ne stavlja u pritvor dok se njihov transfer ne realizira.

Jenny Miedema, iz organizacije Compass Community Church, koja će sponzorirati transfer 14 afričkih imigranata u Kanadu, rekla je kako oni „moraju doći u Kanadu jer bi njihovo slanje u Ruandu značilo da će biti izbačeni u posve novu zemlju, s novim jezikom i bez pravnog statusa.“ Prema njenim riječima, „te zemlje nisu sigurno utočište. Šaljući ih tamo, to postaje tuđi problem.

Joanne Beach, direktorica pravnih poslova za organizaciju Christian and Missionary Alliacne in Canada, koja sponzorira sporazum o preseljenju, izjavila je kako „Kanada mora učini sve što može kako bi osigurala preseljenje izbjeglica.

Beach je pozvala i ostale kršćanske zajednice da se uključe u sponzorstvo preseljenja onih Afrikanaca koji još nisu zatražili azil u Kanadi.