Popularni band U2 putem Twitter-a je prošlog utorka izrazio svoju podršku legalizaciji pobačaja u Irskoj, što je razočaralo mnoge kršćanske fanove ove glazbene skupine.

Članovi benda na Twitter-u su objavili fotografiju u kojoj su od fanova zatražili da podrže kampanju pod motom „Repeal the 8th“, kojom se zahtijeva ukidanje 8. amandmana irskog ustava, piše The Christian Post.

Objava je izazvala lavinu negativnih reakcija, a brojni fanovi izjavili su kako više neće podržavati bend, pogotovo kad su u pitanju koncerti. Kršćanski dio publike posebno je uznemiren odlukom benda, čiji je je frontman Bono deklarirani kršćanin te veliki filantrop i humanitarac.

Osmi amandman irskog ustava usvojen je 1983., a glasi: „Država priznaje pravo na život nerođenih i, s obzirom na jednako pravo na život majke, jamči u svojim zakonima poštivanje i, koliko god je to izvedivo, zakonsku obranu i opravdanje tog prava.

Pobačaj je trenutno ilegalan u Irskoj, osim u hitnim medicinskim slučajevima, ukoliko se tri liječnika jednoglasno slože da je ugrožen život majke. Ženama je također dopušteno počiniti pobačaj izvan zemlje. Međutim, u slučaju silovanja, incesta ili otkrivanja abnormalnosti kod fetusa, pobačaj je i dalje ilegalan.

Ukoliko amandman bude ukinut, žene će imati pravo na pobačaj do 12. tjedna trudnoće.

Referendum o ukidanju 8. amandmana zakazan je za 25. svibnja. Međutim, prema pojedinim medijskim napisima, ukoliko se izglasa ukidanje, irski parlament bi se mogao pozvati na novi 36. amandman, prema kojem ima moć ponovno postaviti zakon o pobačaju umjesto ukinutog.