Nova vrsta krvne pretrage s velikom točnošću na osnovu desetak različitih biomarkera predviđa vjerojatnost da će osoba umrijeti kroz narednih 10 godina. S točnošću od 83 posto, preciznija je od svih postojećih konvencionalnih modela.

Znanstvenici su provjeravali 16 godina skupljane podatke o 44.168 pacijenata u dobi između 18 i 109 godina, od kojih je u međuvremenu umrlo njih 5.512.

Testirajući 14 različitih biomarkera povezanih s općim zdravljem, oni su prema vlastitim riječima stvorili najtočniji test za smrtnost.

Oglas:

        

Testirali su biomarkere poput razina različitih amino kiselina, vrijednosti dobrog i lošeg kolesterola, neravnotežu masnih kiselina, upale, ukupni odgovor imunosnog sustava i kontrolu glukoze. No, prema njihovim riječima, test je još daleko od toga da bi se mogao primjenjivati u redovnoj kliničkoj praksi.

S obzirom da test ukazuje na aktualno stanje zdravlja i osjetljivosti organizma, s njim je nezahvalno predviđati dugoročno koliko je čovjeku ostalo života. On je pokazatelj koliko vam je još godina ostalo ako ne promjenite životne navike i ne primjenjujete adekvatnu terapiju za svoje stanje. Test će zato biti iznimno koristan pri procjeni učinkovitosti novih lijekova.

IZVORRT