Iako prividne netolerancije između poklonika triju semitskih religija preplavljuju medije, politiku i društvo, u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) niknut će velebno zdanje crkve, džamije i sinagoge na zajedničkoj lokaciji nazvanoj – Kuća Abrahamske obitelji.

Plan o izgradnji ovakvog centra uslijedio je nakon što je papa Franjo posjetio Arapski poluotok u veljači 2019. godine. Na sastanku se susreo s imamom Ahmedom el-Tayebom od Al-Azhara, gdje su potpisali zajedničku deklaraciju o ljudskom bratstvu, piše Gulf News.

Nesvakidašnji kompleks biti će izgrađen na otoku Saadiyat, a dizajn je pripao arhitektu Davidu Adjayeu. Završetak projekta i otvorenje očekuju se 2022.

Riječ je o projektu Visokog vijeća za ljudsko bratstvo, čiji je član Mohammad Mahmoud Abdul Salam izjavio:

Osnivanje Odbora došlo je u važno vrijeme i zahtijevalo je od svih ljubitelja mira da se ujedine i pridruže naporima na širenju suživota, bratstva i tolerancije u cijelom svijetu. Pokretan sam tom energijom i odlučnošću da širim načela dokumenta o ljudskom bratstvu kako bih postigao sigurnost, suživot i mir za sve. Bio sam zadivljen međusobnim zabrinutostima za čovječanstvo koje su njegova svetost papa Franjo iz Katoličke crkve i njegova eminentnost dr. Ahmad Al Tayeb, veliki imam Al Azhar Al Sharifa, kada su se sastali prošle veljače; bili su odlučni u postizanju sreće za cijelo čovječanstvo bez obzira na vjeru ili nacionalnost.

Tri strukture biti će izgrađene oko zajedničkog vrta, a pored njih će projekt sadržavati edukacijski centar i muzej.

Džamija bi trebala biti okrenuta prema Meki, oltar crkve biti će usmjeren ka Suncu, dok će Sinagoga gledati prema Jeruzalemu.