Kuća iz 3D printera gotova u 24 sata

3D printanje danas se primjenjuje u svim granama industrije i proizvodnje. No ipak je pomalo nezamislivo da se pomoću tehnologije 3D printanja može brzinski i jednostavno izraditi funkcionalan stambeni objekt. No, navodno može.

Ruska tvrtka Apis Cor, koja se specijalizirala za 3D printanje, izgradila je kuću u samo 24 sata tehnologijom 3D printanja, a pored toga trošak izrade navodno iznosi samo 10.000 dolara. Kuća površine 40 kvadtratnih metara izgrađena je koristeći mobilni 3D printer prilagođen za tu namjenu.

Zidovi, pregrade, a očito i ploča „isprintani“ su posebnom betonskom mješavinom. Kuća ima kuhinju, dnevni boravak, kupaonicu i hodnik.

Proizvođač se hvali da će takva kuća trajati 175 godina – živi bili pa vidjeli…..

3D tehnologija printanja montažnih kuća već je poznata, no ovo je prvi put da je kompletan objekt „isprintan“ na licu mjesta, do sada se to radilo u radionama i onda se montiralo na mjestu ugradbe.

Prošle godine kineska tvrtka koristila je sličnu tehnologiju za izradu konvencionalne 3D kuće, no tada je izgradnja trajala ipak nešto razumnijih 45 dana, a kinezi garantiraju da će njihova kuća biti optorna i na potrese.