Kurdi postigli sporazum s Damaskom, sirijska vojska kreće na sjever zemlje

Kurdski čelnici u sjevernoj Siriji dogovorili su sporazum sa sirijskom vladom o slanju sirijske vojske na sjever zemlje i raspored iste duž granice s Turskom kako bi se spriječila daljna turska agresija u Siriji.

Da bi spriječili i odbili ovaj napad, postignut je sporazum sa sirijskom vladom o zaštiti granice i suvereniteta Sirije. Sirijska vojska ući će u područja koja mi kontroliramo i rasporediti svoje snage uzduž granice s Turskom kako bi nam pomogla u odbijanju turskog napada i oslobađanju okupiranog teritorija.

Oglas:

 

Prema navodima sirijskih i libanonskih medija, sirijska vojska već je započela s premještanjem svojih jedinica i mogla bi ući u gradove Manbij i Kobani, koji se nalaze na sjeveru uz granicu s Turskom, u roku 48 sati.

Turska je početkom tjedna pokrenula vojnu operaciju kojom želi odbaciti kurdske snage barem 30 kilometara od svoje granice, kako bi stvorila svojevrsni „siguran koridor“, tampon zonu koja bi trebala služiti za spriječavanje prelaska kurdskih boraca u Tursku, te za smještaj sirijskih izbjeglica koje se nalaze u Turskoj.