Beč neće sudjelovati u preseljenju afganistanskih izbjeglica evakuiranih iz Kabula nakon preuzimanja vlasti od strane talibana, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz, inzistirajući da zemlja već ima dovoljno imigranata iz Afganistana.

SAD i njihovi saveznici izvukli su više od 123.000 osoba iz glavnog grada Afganistana nakon što je sredinom kolovoza pao u ruke talibanskih militanata. Većina njih će dobiti azil u Americi, ali EU se također složila preseliti 30.000 ljudi. Dok su Njemačka i Francuska bile spremne prihvatiti Afganistance, Austrija je bila među zemljama koji su otvoreno odbacile tu ideju.

Nećemo poželjeti dobrodošlicu Afganistancima koji bježe u našu zemlju sve dok sam na vlasti“, ponovio je Kurz u utorak u svom intervjuu za talijanske novine La Stampa.

Nakon što je posljednjih godina u našu zemlju stiglo više od 44 000 Afganistanaca, Austrija je već domaćin četvrte najveće afganistanske zajednice na svijetu po stanovniku“, podsjetio je kancelar.

Problem je u tome što je integracija Afganistanaca vrlo teška i zahtijeva opsežne napore koje si Austrija trenutno jednostavno ne može priuštiti, rekao je Kurz. Uglavnom imaju nisku razinu obrazovanja i potpuno različite vrijednosti u odnosu na ostatak stanovništva zemlje, istaknuo je, dodajući da je više od polovice mladih Afganistanaca koji žive u Austriji podržalo vjersko nasilje.