Porota u Kenoshi, Wisconsin, proglasila je u petak 18-godišnjeg Kylea Rittenhousea nevinim po svim optužbama. Rittenhouse se suočio s dvije optužbe za ubojstvo, jednom optužbom za pokušaj ubojstva i dvije optužbe za bezobzirno ugrožavanje u vezi s pucnjavom blizu ponoći 25. kolovoza 2020. tijekom nereda Black Lives Matter u malom gradu Kenoshi, u saveznoj državi Wisconsin.

Te noći, Rittenhouse i grupa naoružanih dobrovoljaca čuvali su trgovinu automobila koja je noć prije zapaljena. Rittenhouse se našao metom antifašističkih izgrednika, te ga je počeo progoniti izgrednik po imenu James Rosenbaum, koji je posegnuo za Rittenhouseovom puškom. Rittenhouse je pucao četiri puta, pogodivši Rosenbauma i smrtno ga ranivši. Pucnji su također zamalo pogodili novinara Daily Callera Richieja McGinnissa, koji je izvještavao o neredima, iako u konačnici nije ranjen.

Gomila je potom krenula u potjeru dok je Rittenhouse pokušao pobjeći prema policajcima. Nepoznati napadač ga je udario kamenom u glavu i udario nogom u lice, na kojeg je Rittenhouse potom pucao, ali ga je promašio. Izgrednik po imenu Anthony Huber potom je skateboardom udario Rittenhousea u glavu i vrat i posegnuo za puškom; Rittenhouse je ispalio jedan hitac i ubio ga. Drugi izgrednik, Gaige Grosskreutz, koji je bio naoružan pištoljem, nasrnuo je na Rittenhousea svojim pištoljem uperenim u njega. Rittenhouse je pucao, ranivši Grosskreutza u ruku.

Korporativni mediji i demokratski političari poput tadašnjeg kandidata Joea Bidena nazvali su Rittenhousea bijelom supremacistom i opisali čitav incident kao da je Rittenhouse namjeravao ubiti tobožnje mirne prosvjednike Black Lives Matter. Tužiteljstvo u suđenju nazvalo je Rittenhousea „aktivnim strijelcem“ i ustvrdilo da je rulja koja ga je napala bila „puna heroja koji su ga opravdano napali“.

VIDEO: Dva Antifa izgrednika ubijena i jedan ranjen nakon što su napali naoružanog mladića

Obrana je tvrdila da je Rittenhouse djelovao u samoobrani, u razumnom strahu od neposredne smrti ili teške tjelesne ozljede.

Osim toga, obrana je više puta tražila poništenje postupka. Tijekom samog suđenja, obrana je rekla da je tužiteljstvo povrijedilo Rittenhouseova prava iz Petog amandmana komentirajući njegovu šutnju nakon uhićenja. Tužitelj je naveo i dokaze koje je sudac izričito isključio iz suđenja. Sudac Bruce Schroeder se složio i opomenuo tužitelja, ali je dopustio nastavak suđenja, rekavši da će o zahtjevu za odbacivanje odlučiti kasnije. Kasnije, nakon suđenja, dok je porota vijećala, obrana je podnijela još jedan zahtjev za odbacivanje, nakon što je tužiteljstvo koristilo inačicu videa događaja u visokoj razlučivosti koje obrana nikada nije vidjela; obrana je od tužiteljstva dobila samo verziju niže razlučivosti iste snimke.