Skupina koja se predstavlja kao zdravstvena organizacija, a koju financiraju Coca Cola i lanci brze prehrane, pokušale su potkopati napore kineskih vlasti da smanje epidemiju pretilosti.

Dok je komunizam u ne tako davna vremena kineskim vlastima omogućio sveopću „dijetalnu“ metodu genocida preko 25 milijuna ljudi, danas je situacija drugačija, ali iznova negativna.

Prema nekim podacima, u modernoj kapitalističko-komunističkoj Kini, čak 42 posto kineske populacije je debelo, a 11 posto pretilo. To znači da Kina ima veći broj pretilih ljudi nego SAD.

Razne franšize lanaca brze prehrane udomaćile su se u ovoj zemlji. KFC već ima 5000 objekata brze prehrane i planira širenje. McDonald’s planira imati 4500 poslovnica do 2020., pri čemu bi nastavio s otvaranjem najmanje 1000 novih svake godine.

Kineske vlasti primijetile su porast broja pretilih osoba te su prije dvije godine iznijele akcijski plan nazvan „Zdrava Kina 2030.“ Prema nekima od preporuka je edukacija javnosti o važnosti uravnotežene zdrave prehrane.

Međutim, iza kulisa zapadnjački lanci brze prehrane već su učinili korak u bacanju krivnje sa sebe. Međunarodni institut za životne znanosti (ILSI), kojeg je osnovao bivši direktor Coca Cole, organizirao je konferencije o pretilosti u Kini, gdje su govornici naglašavali fizičku aktivnost kao borbu protiv debljine te su umanjivali važnost same prehrane, navodi British Medical Journal.

Pored Coca Cole, glavni financijeri ove organizacije su svi lanci „junk food“ trenda, poput McDonald’sa, Nestlea i Pepsija. Međutim, članovi ILSI-ja u dobrim su odnosima sa samim – kineskim vlastima.

Tome svjedoči i nekoliko programa kineske vlade protiv pretilosti, koji su se okrenuli isključivo poticanju tjelesne aktivnosti, ali ne i promicanju uravnotežene prehrane. Glavni pokrovitelj ovih programa je ILSI.

ILSI je također i glavni sponzor konferencija koje promiču, ni manje ni više, zdrave učinke procesuirane hrane. Na simpoziju 2004., tako su promovirani zdravi učinci dijetalne masti. Predstavnica Coca Cole je pak tvrdila kako je omiljeno piće mladih “izvrstan izvor vode“.