Stanovnici grada Saldus na zapadu Latvije, dojavili su medijima kako je njihov susjed među božićne dekoracije na fasadi postavio i svijetleću svastiku. Ipak, gradske vlasti navode kako je riječ o drevnom narodnom simbolu koji nije povezan s nacional-socijalizmom.

Prema izjavi jednog od predstavnika lokalne uprave, vlasnik kuće je oduvijek postavljao božićne ukrase, a ove godine odlučio se i za postavljanje „vatrenog križa“ – tradicionalnog latvijskog simbola vatre.

Prema riječima Dine Neimente, glasnogovornice lokalne uprave, nisu prekršeni nikakvi zakoni. S ovom tvrdnjom su se složili i mnogi drugi građani.

Doista, prema latvijskoj tradiciji, svastika, poznatija kao „vatreni križ“ ili „olujni križ“, ikona je boga oluje, svijetla, munje, moći i sreće. Iz tog razloga često se koristi kao dio različitih drugih kombinacija simbola koji se koriste za izradu nakita i odjeće.

Poznato je i kako je Latvija također imala zasebnu diviziju u Waffen SS-u tijekom Drugog svjetskog rata, no sami borci odbacuju bilo kakve poveznice sa samom ideologijom, već ističu kako je to bio jedini način odupiranja komunističko-sovjetskom pokušaju okupacije.