Glavni uzrok pogoršanja situacije u svijetu je “ustrajna želja Zapada predvođenog Sjedinjenim Državama da osigura svoju globalnu dominaciju”, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Newsweek. Taj je pothvat “nemoguć iz očitih razloga”, dodao je Lavrov.

“Oni za koje smo vjerovali da su pouzdani gospodarski partneri odabrali su nelegitimne sankcije i jednostrani prekid poslovnih veza”, rekao je Lavrov časopisu, misleći na SAD i EU.

Lavrov, koji je ovaj tjedan u New Yorku na 77. Općoj skupštini UN-a, također je raspravljao o utjecaju zapadnog embarga na rusko gospodarstvo – i njihovo vlastito. Čini se da su sankcije dvosjekli mač, rekao je, budući da se “povećanje cijena i pad prihoda vide u mnogim europskim zemljama, kao i nestašice energije i prijetnje socijalnim prevratima”.

“Rutinske dobrobiti civilizacije postaju privilegija bogatih. To je cijena koju obični građani plaćaju za antirusku politiku vladajućih elita.”

Pristupačna ruska energija omogućila je industriji EU da se natječe s američkim tvrtkama, ali “čini se da to više neće biti slučaj i to nije bio naš izbor”, rekao je Lavrov za Newsweek. “Ako ljudi na Zapadu žele djelovati na štetu vlastitih interesa, ne možemo ih spriječiti u tome.”