Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija “nije napala Ukrajinu” i da nema “plan za invaziju na druge zemlje”, nakon još jedne runde neuspjelih mirovnih pregovora između njegove zemlje i Ukrajine u četvrtak.

Lavrov je u četvrtak odbacio opis takvog ponašanja kao “invazije”.

“Što se tiče vašeg pitanja planiramo li invaziju na druge zemlje, nemamo planove za invaziju na druge zemlje”, rekao je Lavrov novinarima, prenosi rusko izdanje Tass. “Nismo napali niti Ukrajinu. U Ukrajini smo jednostavno… objasnili smo to mnogo puta. Situacija koja se tamo razvija predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti Rusije.”

Lavrov je tvrdio da ruski dužnosnici imaju dokaze da je Ukrajina “planirala” napad na separatiste koje podržava Rusija u Donjecku i Lugansku neposredno prije ruske invazije. Situacija u Donbasu je rat s aktivnim neprijateljstvima s obje strane; Lavrov nije objasnio po čemu se ova tvrdnja razlikuje od redovitih napada s obje strane koji traju već osam godina.

Lavrov je to izjavio u Antaliji u Turskoj, gdje je otputovao kako bi se sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitryjem Kulebom na razgovore koji, kao i svi drugi razgovori, nisu rezultirali značajnim razvojem događaja.

Pregovori u Antaliji nisu rezultirali sporazumima. Obraćajući se izvješćima, Kuleba je ustvrdio da je otputovao u Tursku s izričitom svrhom pregovora o humanitarnom prekidu vatre u Mariupolju, gradu s gotovo pola milijuna stanovnika koji je Rusija žestoko napala.

“Došao sam ovdje u humanitarne svrhe kako bih sa sastanka otišao s odlukom o uspostavljanju humanitarnog koridora za Mariupolj i iz njega”, rekao je Kuleba nakon razgovora. “Iz Mariupolja – za civile koji žele napustiti mjesto straha i borbi i humanitarni koridor – za pružanje humanitarne pomoći Mariupolju.”