Moskva ne traži ukidanje sankcija, već poziva zapadne države da riješe probleme koje su stvorile na globalnom tržištu hrane, rekao je u nedjelju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

„Mi ne tražimo ukidanje sankcija – to su problemi koji zaslužuju da ih se posebno rješava. Sada ćemo jednostavno razvijati svoje gospodarstvo računajući na pouzdane partnere, a ne na one koji su još jednom dokazali svoju potpunu nesposobnost… Što se tiče hrane, naši zapadni kolege… trebali bi ukloniti prepreke koje su sami stvorili”, rekao je diplomat nakon razgovora sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem u Egiptu.

Lavrov je nedavno optužio Zapad da namjerno šuti o utjecaju sankcija povezanih s Ukrajinom na ruski izvoz.

Na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca rekao je: „Postoji problem s izvozom ruskog žita. Iako Zapad sve glasno podsjeća da žito ne podliježe sankcijama, iz nekog razloga sramežljivo šuti o činjenici da brodovi koji prevoze rusko žito podliježu sankcijama. Ne primaju ih u europske luke, nisu osigurani i, općenito, sva logistička i financijska pitanja koja su povezana s opskrbom svjetskih tržišta žitaricama su pod sankcijama naših zapadnih kolega.