Moskva je duboko zabrinuta zbog porasta nasilja prošlog vikenda između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas, ali američki pristup krizi smatra problematičnim, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Stajalište Washingtona je upitno “jer oni kažu: prestanite sa svime odmah, Izrael mora pobijediti, uništiti teroriste, i to je to”, rekao je u ponedjeljak Lavrov.

Bilo je mnogo eskalacija u ovom dugotrajnom sukobu, “i nikada nakon što se situacija smirila nisu poduzeti potrebni napori da se ukloni glavni uzrok koji narušava stabilnost na Bliskom istoku”, dodao je, govoreći o činjenici da Palestinci nemaju nacionalnu državu.

Rusija smatra rješenje s dvije države, kako je navedeno u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, jedinim održivim putem prema stabilnosti, ali ni Izrael ni Washington ne izgledaju predani tome, istaknuo je Lavrov. Suzbijanje ekstremizma bez stvaranja održive palestinske države ne može donijeti mir, rekao je.

Umjesto toga, “Amerikanci pokušavaju monopolizirati posredničke napore” i usmjeriti pozornost na sigurnosne probleme, koji su stvarni, i rasprave o tome kako se dnevni uvjeti mogu poboljšati za Palestince, prema ruskom ministru.

Lavrov je ponovio da Rusija smatra neprihvatljivim nasilje usmjereno prema civilima, bez obzira koja ga strana počinila. Osudio je praksu uzimanja talaca, kakvu su imali borci Hamasa tijekom svog upada iz Gaze u južni Izrael u subotu.

Posebnu zabrinutost za Moskvu predstavlja prijetnja s kojom se ruski građani koji žive u Izraelu suočavaju usred eskalacije, dodao je diplomat, nudeći pomoć onima koji bi mogli tražiti evakuaciju iz zemlje.

Ministar je to rekao tijekom zajedničke konferencije za novinare u Moskvi s glavnim tajnikom Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom. Rekao je da je organizacija nedavno postigla napredak u smanjenju napetosti između različitih igrača na Bliskom istoku i da je u poziciji igrati “definitivnu ulogu u složenom poboljšanju regionalne situacije”, uključujući i izraelsko-palestinski sukob. Moskva će podržati napore Lige, obećao je Lavrov.

Washington je objavio svoju punu potporu Izraelu u neprijateljstvima s Hamasom i pokušao natjerati članice Vijeća sigurnosti UN-a da osude skupinu tijekom hitne sjednice u nedjelju. Mnoge arapske zemlje su izjavile da je Izrael barem djelomično odgovoran za nasilje, zbog svog odnosa prema Palestincima.

Uzastopne izraelske vlade šire izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima na Zapadnoj obali, koja se prema međunarodnom pravu smatraju ilegalnima. Enklava Gaza, domena Hamasa, pod izraelskom je blokadom od 2007. godine.