Lavrov: „Zelenski je samo marioneta, moramo pregovarati s njegovim gospodarima na Zapadu“

Zapad i Rusija će na kraju sjesti kako bi razgovarali o svojim problemima, ali taj dijalog ne treba voditi s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, već s onima koji ga koriste kao marionetu, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Goi u Indiji, Lavrov je ponovio da Moskva “nikada nije odbila riješiti pitanja proizašla iz akcija SAD-a i njihovih satelita da napumpaju Ukrajinu oružjem”. kako bi se mogla boriti protiv Rusije.

Ministar je istaknuo da mnoge zemlje diljem svijeta postaju sve svjesnije da se te napetosti ne mogu ublažiti samo zamrzavanjem ukrajinskog sukoba. “Svi razumiju da su događaji koji su u tijeku geopolitičke prirode”, rekao je.

“Bez rješavanja glavnog geopolitičkog problema – Zapada koji teži zadržati svoju hegemoniju i nametnuti vlastitu volju svima drugima – nemoguće je riješiti krize u Ukrajini i drugdje u svijetu”, dodao je Lavrov.

Ruski diplomat ukazao je na kineski plan u 12 točaka za političko rješenje u Ukrajini, koji je objavljen krajem veljače. Lavrov je rekao da iako plan nastoji riješiti sam sukob, on se također usredotočuje na mnogo globalnija i sveobuhvatnija pitanja.

“O svemu tome treba razgovarati, naravno, ne sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, nego izravno s njegovim gospodarima”, rekao je Lavrov, napomenuvši da će do takvih razgovora doći “prije ili kasnije”.