Lažiranje povijesti: Pogrebna vikinška odjeća navodno sadrži ime „Allah“

Dio pojasa koji navodno sadrži natpis "Allah" | Foto: Annika Larsson

Nedavno je u medije plasirana informacija prema kojoj su švedski istraživači otkrili navodne dokaze prema kojima je na pogrebna vikinška odjeća sadržavala arapski natpis koji ističe ime „Allah“. Međutim, novo istraživanje dokazalo je kako je riječ o najobičnijoj krivoj interpretaciji pronalazaka.

Skupina švedskih istraživača sa Sveučilišta Uppsala, tvrdila je kako je pronašla najmanje dva primjerka vikinških artefakata koji su navodno dokaz da su Vikinzi bili pod iznimnim utjecajem islama. Arheologinja Annika Larsson tvrdila je da je pronađen komad odjeće sadržavao natpis „Allah“ na kufskom pismu s Bliskog istoka. Međutim, povjesničarka Stephannie Mulder, navodi kako je nemoguće da je riječ o kufskom pismu, budući da je ono otkriveno tek – 500 godina kasnije.

Stephannie Mulder, stručnjakinja za srednjovjekovni islam pri Sveučilištu Teksas u Austinu, izjavila je da unatoč očitim i dokazanim kontaktima Vikinga i islamskog svijeta, nije moguće da je odjeća sadržavala spomenuti natpis koji tada još nije postojao.

To  je stil nazvan kvadratno kufsko pismo te je često korišteno u Iranu, središnjoj Aziji u arhitekturi nakon 15. stolljeća,“ napisala je na Twitteru.

Mulder je oštro kritizirala medije koji su prenijeli prvotnu priču, zbog manjka kritičkog propitkivanja zaključaka Larsson. „Tvrdnja je bazirana na ekstrapolaciji, a ne na dokazima,“ navodi Mulder.

Dodala je kako čak i da je natpis na kufskom pismu, on ne predstavlja ime „Allah“, već „Illah“, što u arapskom jeziku nema nikakvo značenje.

No, ovo nije prvi takav skandal povezan s Vikinzima u Švedskoj. Nedavno je objavljeno i kako švedski muzeji bacaju vikinške artefakte u staro željezo. Kao razlog tome, navodi se kako se ogromnu količinu predmeta ne stigne pregledati. Premda zvuči krajnje nevjerojatno i bizarno, ovu vijest ipak nitko nije demantirao.

Švedska je posljednjih godina razvila „islamofilski“ pokret među mnogim akademicima, političarima i posebno ljevičarskim aktivistima.