Le Pen bilježi rekordnu popularnost u anketama

Čelnica populističkog Nacionalnog skupa (RN) i francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen postigla je rekordnu razinu popularnosti u novoj anketi, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron zabilježio pad.

Popularnost gospođe Le Pen porasla je na 40 posto u francuskoj javnosti, prema anketi koju je ovaj tjedan objavila tvrtka Ifop. Anketa je najbolji rezultat ikada za populističkog francuskog predsjedničkog kandidata koji je jedan od glavnih kandidata u predsjedničkoj utrci.

Rezultat za Le Pen također ju stavlja daleko iznad njenog glavnog populističkog rivala, konzervativnog pisca i televizijskog stručnjaka Erica Zemmoura, koji je u anketi osvojio 27 posto i stavio Le Pen na istu razinu kao i konzervativna kandidatkinja Les republikanaca Valérie Pécresse, koja je vidjela pad od 5 posto, prenosi Paris Match.

Zemmour je dospio na naslovnice u listopadu prošle godine nakon ankete ispred Le Pen u nekim istraživanjima i pokretanja svoje predsjedničke kampanje u prosincu.

Dok je Zemmour obećao smanjiti razinu imigracije na nulu, Le Pen je iznijela ideju o referendumu o imigraciji koji bi mogao dramatično reformirati francuski imigracijski sustav, kao i način na koji zemlja dodjeljuje državljanstvo.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je i dalje na prvom mjestu u nedavnim predsjedničkim izborima i vjerojatno će se kvalificirati u drugi krug glasovanja u kojem će se dva najbolja kandidata izjednačiti, postigao je 45 posto popularnosti.