Le pen odbila nositi veo, otkazala susret sa Velikim muftijom

Predsjednica Nacionalne Fronte, Marine Le Pen, odlučila je radije otkazati susret sa libanonskim Velikim muftijom nego nositi muslimanski veo na glavi prilikom susreta.

Le Pen je u posjetu Libanonu s ciljem susreta sa državnim predstavnicima prije prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora. Među osobama s kojima se trebala susresti, bio je i libanonski Veliki muftija, sunitski vjerski vođa Abdul Latif Derian. Prilikom posjeta od nje je zatraženo da na sebe stavi muslimanski veo prije susreta sa muftijom, što je Le Pen odbila.

„Susrela sam se sa velikim muftijom A-Azhara“, aludirajući na posjet Cairu 2015. godine. „Najviši sunitski vjerski autoritet nije imao ovakav preduvjet, no nije niti bitno. Poručite Velikom muftiji da ga iznimno poštujem, ali ja neću nositi veo“, rekla je Le Pen.

Službenici su ostali iznenađeni njenom reakcijom, posebno zbog činjenice da su njezini pomoćnici bili upoznati sa navedenim preduvjetom.

Le Pen koristi dvodnevni posjet Libanonu za jačanje svojih izbornih izgleda. Mnogi Libanonci su za vrijeme građanskog rata pobjegli u Francusku gdje su nastavili živjeti.

Već se susrela s libanonskim kršćanskim predsjednikom Michelom Aounom, gdje su raspravljali o problemima imigrantske krize i borbe protiv terorizma. Kasnije se susrela sa sunitskim premijerom Saad al-Haririjem, s kim je raspravljala o situaciji u Siriji.

Izvor: Breitbart