Le Pen ostvarila povijesni rezultat na parlamentarnim izborima, Macron doživio poraz

Nešto manje od dva mjeseca nakon što je osigurao drugi mandat na mjestu predsjednika Francuske, stranka Emmanuela Macrona je doživjela loš rezultat u posljednjem krugu glasovanja na parlamentarnim izborima u nedjelju, osiguravši samo 245 zastupničkih mjesta, daleko manje od 289 potrebnih za održavanje vladajuće većine.

Pravi pobjednik večeri – barem u smislu premašivanja očekivanja – bio je možda Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen, koji je doživio iznenađujući rezultat od 89 kandidata izabranih u Nacionalnu skupštinu, najviše u povijesti stranke, uključujući i njezinu prethodnicu Nacionalni front. Le Penina stranka, koja je prije imala samo osam zastupnika, sada će imati dovoljno zastupljenosti za formiranje parlamentarne skupine, pružajući veliki poticaj stranci u smislu istaknutosti u nacionalnoj raspravi i mogućnosti prikupljanja sredstava.

Pozdravljajući zadivljujući rezultat za svoju stranku, Le Pen je rekla: “Ovo je pobjeda francuskog naroda. Večeras su uzeli svoju sudbinu u svoje ruke pretvorivši Emmanuela Macrona u manjinskog predsjednikom. Ova pobjeda je vaša!”

Sve u svemu, Macron će voditi najveću stranku u francuskom parlamentu, ali bez ukupne većine. Ljevičarska koalicija NUPES (Nova narodna ekološka i socijalna unija) osvojila je 131 mjesto. Republikanci, nekoć establišmentska stranka bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, zauzeli su četvrto mjesto sa samo 61 mjestom: prije samo 15 godina osvojili su 313.

Nacionalni skup je također nedavno osigurao najveći udio glasova u povijesti stranke na predsjedničkim izborima u travnju, na kojima je Le Pen dobila 41,5 posto udjela glasova. RN je najviše dobio među mlađim glasačima, kao i među radničkom klasom, što predstavlja potencijalni pad takozvanog centrističkog konsenzusa kojeg potiču globalističke elite kao što je bivši Rothschild bankar Macron.