Le Pen vodi u anketama za predsjedničke izbore

FRANCE-POLITICS-FARRIGHT-640x480

Marine Le Pen preuzela je vodeće mjesto u anketama za nadolazeće predsjedničke izbore u Francuskoj. Ovo je prvi put da Le Pen zauzima vodeće mjesto, na kojem je do sada bio konzervativni kandidat François Fillon.

Predsjednica Nacionalne Fronte trenutno uživa potporu preko 26 posto ispitanika, dok je popularnost Fillona, koji joj je glavni protukandidat, pala na nešto iznad 24 posto.

Fillonova podrška ponajviše opada među glasačima koji su na izborima prije pet godina glasali za Sarkozya. Fillon najgore prolazi kod radnika i srednje klase.

No, čak i ukoliko Le Pen pobjedi u prvom krugu, ankete joj predviđaju poraz u drugom krugu, gdje bi mogla osvojiti oko 36 posto glasova, s obzirom da se očekuje isti scenarij kao i 2002. godine kada je njen otac i osnivač Nacionalne Fronte Jean-Marie Le Pen ušao u drugi krug predsjedničkih izbora.

Tada su predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka zagovarali glasanje za protukandidata Jacquesa Chiraca, unatoč činjenici da je Chirac bio njihov politički protivnik, te se trenutno nalazio pod istragom zbog kriminala počinjenog dok je obnašao dužnost gradonačelnika Pariza.

Izvor: Breitbart, Tribun