Predstavnici Europske civilne inicijative iz Zagreba obratili su se pravobraniteljici za ravnopravnost spolova povodom javnih nastupa zdravstvenih vlasti vezanih za pojavu zaraze majmunskih boginja, prilikom čega su javni zdravstveni djelatnici u nekoliko navrata izjavili da se trenutno ta bolest najviše proširila među europskom populacijom homoseksualnih muškaraca.

U Hrvatskoj u trenutku pisanja ove pritužbe nema potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, no pojedinci, predstavljajući zdravstvene vlasti su već izlazili u javnost i davali izjave koje perpetuiraju stigmu usmjerenu protiv muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima. Tako je dana 24. svibnja 2022. dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za N1 Televiziju dao izjavu slijedećeg sadržaja: ‘I da se veći dio tih muškaraca deklarira kao muškarci koji imaju spolni odnos s muškarcima i da su imali u vrijeme vjerojatnog zaražavanja, znači tjedan dva prije početka bolesti brojne spolne partnere. To je jedna važna obavijest za tu zajednicu da znaju da postoji ta mogućnost i da trebaju paziti. Pa jesu rizična skupina, ali samo zbog broja ostvarivanja bliskih kontakata s nepoznatim osobama.’ Taj je intervju N1 Televizija prenijela i na svojoj Facebook stranici, odakle se mogu izdvojiti vrlo negativni komentari čitatelja“, stoji u njihovom pismu.

Oni također ukazuju na to da je Svjetska zdravstvena organizacija izdala naputke koji kažu da stigmatizacija nije u redu, te da su svi potencijalno ugroženi, te da stigmatizacija samo šteti spriječavanju širenja bolesti.

U zaključku traže od pravobraniteljice da u okviru svojih ovlasti izda preporuku Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske da zdravstvenim ustanovama iz svoje nadležnosti izda naputak da njihovi djelatnici ne koriste stigmatizirajući jezik te slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije.