LGBT „aktivisti“ sukobili su se u petak s policijom u Varšavi prilikom pokušaja zaustavljanja uhićenja „Margot“, koji se predstavlja kao transrodna žena.

Policija je zaustavila i optužila 48 osoba za narušavanja mira, a pet osoba se suočilo s drugim ozbiljnijim optužbama kao što je napad na policajca. Glasnogovornik varšavske policije Sylwester Marczak izvijestio je da su svi optuženi pojedinci pušteni iz policijskih postaja, prenosi RMF24.

Policija je pokušala izvršiti uhićenje u sjedištu LGBT grupe, ali odustala je nakon što je vidjela gomilu.

Kad se kasnije tog dana policija prijavila da uhiti „Margot“, skupina LGBT „aktivista“ pokušala je spriječiti da policijsko vozilo napusti mjesto uhićenja blokirajući cestu. Demonstranti su se sukobili s policijom dok su policajci krenuli u raščišćavanje ceste.

Uhićenje „Margot”, muškarca koji se identificira kao žena, izvršeno je prema nalogu kojeg je odobrio varšavski sud.

Dotična osoba se tereti za brutalan napad na aktivistu prava za život i za nanošenje štete u vrijednosti 1500 dolara na kombiju kojim je upravljao napadnuti muškarac. Vozač je ozlijeđen u incidentu dok ga je napadač pokušao spriječiti da snimi napad na kombi. LGBT „aktivisti“ tvrde da je kombi prenosio „uvredljive homofobne“ poruke.

Video snimka na Twitter-u prikazuje „Margot“ kako napada aktiviste prava na život:

Varšavski sud u petak je odobrio nalog za uhićenje „Margot“ koju će se zadržati na dva mjeseca. Trans aktivistica prvotno je puštena uz jamčevinu nakon što je podignuta optužnica, ali državni tužitelj uložio je žalbu na odluku s obrazloženjem da se „Margot“ nalazi pred potencijalnom petogodišnjom kaznom, pa postoji rizik od bijega.

Policija je također objavila video snimku sukoba:

LGBT-ovci su sa dugim zastavama uzvikivali „fašistička policija“ i „Ako nas zatvorite, drugi će zauzeti naše mjesto“.

Prema riječima glasnogovornika policije, LGBT „aktivisti“ su se ponašali agresivno i policija je poduzela mjere protiv najaktivnijih počinitelja.

LGBT-ovci su pak optužili policiju da je upotrijebila pretjeranu silu, uključujući i gušenje nekih „aktivistia“. Rekli su da su zahvalni na nazočnosti nekih zastupnika, tvrdeći da je policija manje agresivna jer su na mjestu događaja bili političari.