Libanon u mrklom mraku zbog nedostatka goriva za elektrane

Zbog nestašice goriva, dvije najveće libanonske elektrane bile su prisiljene prekinuti s radom u subotu, ostavljajući zemlju pogođenu krizom u mraku, rekao je službeni izvor.

Očekuje se da će nestanak električne energije u zemlji od gotovo šest milijuna stanovnika potrajati nekoliko dana, rekao je vladin izvor Reutersu.

Libanonska elektroenergetska mreža potpuno je prestala s radom danas u podne, a malo je vjerojatno da će raditi do sljedećeg ponedjeljka ili nekoliko dana“, rekao je dužnosnik agenciji.

Vlasti će pokušati iskoristiti vojne zalihe nafte kako bi elektrane mogle privremeno nastaviti s radom, rekao je, ali je upozorio da se to neće dogoditi u skorije vrijeme.

Pogođene elektrane Deir Ammar i Zahrani pružale su 40% libanonske električne energije, kaže njihov operater Electricité Du Liban.

U objektima je nestalo goriva jer vladi nedostaje strana valuta za plaćanje stranim dobavljačima goriva. Brodovi koji prevoze naftu i plin navodno su odbijali pristati u Libanonu sve dok njihova isporuka nije izvršena u američkim dolarima.