Nakon što je ogromna eksplozija u potpunosti razorila bejrutsku luku, ubila oko 150 i ranila do 5.000 ljudi, a za što se sumnja da je krivo neispravno skladištenje opasnog materijala u lučkom skladištu, libanonske vlasti pokrenule su istragu i stavile pod kućni pritvor sve dužnosnike koji su vodili i nadgledali rad skladišta bejrutske luke od 2014. godine.

Libanonski predsjednik Michel Aoun rekao je da je do eksplozije došlo zbog neprikladnog držanja 2.750 tona amonijevog nitrata u skladištu luke.  Šef carine Badri Daher kazao je pak medijima da su oni zvali vlasti da se uklone opasne kemikalije iz luke, međutim to se nije dogodilo.

Amonijev nitrat je bio u skladištu luke u Bejrutu od 2013. godine kad je zaplijenjen s broda Rhosus koji je plovio pod moldovskom zastavom.

Rhosus je plovio na relaciji Gruzija – Mozambik, no morao na stati u  bejrutskoj luci zbog tehničkih poteškoća, gdje su mu pomorske vlasti zabranile daljnju plovidbu zbog nedovoljne sigurnosti. Brod je brzo nakon toga napušten od strane vlasnika, ruskog biznismena Igora Grečuškina, zbog čega je podignuto nekoliko tužbi, dok je amonijev nitrat s broda zaplijenjen.

Amonijev nitrat s broda potom je uskladišten u lučko skladište, očito u neprimjerenim uvjetima s obzirom da se radi o potencijalno eksplozivnom materijalu. Direktor luke Hassan Koraytem rekao je da su bili svjesni opasnosti koju predstavlja materijal kad su dobili sudsku odluku da uskladište amonijev nitrat, ali i ne da je to toliko opasno kakvim se pokazalo.