Dvije bespilotne letjelice kojima je upravljala izraelska vojska srušile su se u Libanonu, potvrdio je premijer Saad Hariri. Prema pojedinim izvještajima, riječ je o „dronovima samoubojicama“ kojima su cilj bila Hezbollahova uporišta u Bejrutu.

Let izraelskih dronova bio je „otvoreni napad na libanonski suverenitet“ i napad na rezoluciju UN-a 1701, kojom je okončan izraelsko-libanski rat 2006., rekao je Hariri u nedjelju, samo nekoliko sati nakon izvještaja o incidentu, prenosi RT.

Hariri je ilegalni upad dronova nazvao „prijetnjom regionalnoj stabilnosti i pokušajem povećanja napetosti“.

Rekao je da u zračnom prostoru iznad Bejruta i njegovih predgrađa postoji elika prisutnost aviona, dodajući da će se savjetovati s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom o tome što bi moglo učiniti da se spriječi „nova agresija.“

Njegovi komentari uslijedili su samo nekoliko sati nakon što su dva eksplozivom nakrcana izraelska drona ciljala Hezbollahovo uporište u Bejrutu. Jedan od njih nije eksplodirao te je pao u južnom predgrađu grada, dok je drugi oštetio medijski centar militantne skupine, izjavio je glasnogovornik Hezbollaha.

U odvojenom incidentu, izraelski borbeni zrakoplovi letjeli su nad libanonskim gradom Sidon. Lokalni mediji opisali su ratne avione koji lete na maloj nadmorskoj visini nad trećim najvećim gradom u zemlji, koji leži oko 40 km južno od Bejruta.

Libanon i Izrael tehnički su još uvijek u ratu jer službeno nikada nisu prestali s neprijateljstvima. Prije toga, sukobili su se u ratu 2006. godine u kojem je ubijeno preko 1.000 libanonskih civila, pri čemu je velik dio zemlje uništen u izraelskim bombardiranjima.