Liberijski ratnici kanibali

Liberija, zapadnoafrička država koju su SAD stvorile 1847. godine s ciljem repatrijacije oslobođenih robova, bila je svjedokom krvavog građanskog rata devedesetih godina prošlog stoljeća.

Još osamdesetih godina prošlog stoljeća na vlast je vojnim udarom došao Samuel Doe, no njegova vlast nije trajala dugo, jer je već 1989. godine započeo prvi liberijski građanski rat koji je trajao do 1995. godine kada je na vlast došao revolucionarni vođa Charles Taylor.

No i netom nakon Taylorovog dolaska na vlast započinje drugi građanski rat koji traje čak do 2003. godine i njegovog svrgavanja.

Ono što je upečatljivo kod oba liberijska građanska rata jest njihova surovost i sušto barbarstvo, te bizarnost njegovih aktera.

Kroz gotovo petnaestak godina sukoba u toj zemlji su se prodefilirale razne oružane skupine, koje su se borile na raznim stranama i protiv raznih neprijatelja za međusobnu prevlast. U kompleksnost tih odnosa ovdje nećemo ulaziti, štoviše ona nije toliko niti bitna. Dovoljno je reći da je u Liberiji vladao kaos gdje se nije znalo tko će koga prvi riješiti glave.

Građanski rat u Liberiji ponajviše je poznat po surovosti raznih skupina koje su ubijale koga su se sjetile, a sveprisutan je bio i ritualni kanibalizam, posebno kod nekih skupina. Zanimljiva su i imena mnogih zapovjednika oružanih skupina.

Tako su tu bili general Rambo, general Bin Laden, general Mosquito (Komarac), a tu je bio i general Mosquito Spray koji se borio protiv skupine generala Mosquita.

Liberijski ratni zločinac i kanibal uhićen tek nakon 20 godina azila u SAD-u

Tu je bio i general Jabbateh, koji je nedavno osuđen u SAD-u zbog zločina počinjenih u tom ratu. No, možda najzanimljivija individua je general Butt Naked (Gola guzica), koji je poznat po tome što je u borbu išao gol, pa je tako i dobio naziv.

No, nije poznat samo po goloj guzici, već i po ritualnom ubijanju djece i jedenju njihovih srca i ispijanju krvi, zbog čega tvrdi da je bio nevidljiv u borbi i nepobjediv.

Prije nego što bih odveo svoje vojnike u borbu, napili bismo se i nadrogirali, žrtvovali bismo lokalno dijete i ispili mu krv. Zatim bi se skinuli do gola i obukli perike i torbice ili slične rekvizite koje smo oteli civilima. Klali smo sve što smo vidjeli, skidali glave i igrali njima nogomet.

Butt Naked je nekim čudom, ili zahvaljujući korumpiranosti tamošnjeg pravosuđa, ostao pošteđen zatvorske kazne zbog svojih nedjela. Danas se kaje zbog svojih grijeha, te propovjeda u lokalnoj kršćanskoj crkvi.