Licemjerje elita – na klimatsku konferenciju došli s oko 400 privatnih zrakoplova

Oko 30.000 ljudi doletjelo u Glasgow u Škotskoj tijekom proteklih 48 sati kako bi prisustvovalo klimatskoj konferenciji COP26, elitni su sudionici odlučili zanemariti brojne komercijalne usluge u ponudi i umjesto toga su letjeli privatnim zrakoplovima.

Lokalne procjene govore da je više od 400 zrakoplova korišteno da dovezu njihov teret prije nego što su ponovno poletjeli prazni i preletjeli oko 70 kilometara  kako bi pronašli otvoreni prostor za parkiranje za vrijeme trajanja događaja.

Prema MailOnline, „najmanje 52 privatna zrakoplova sletjela su u Glasgow – dok procjene govore da je ukupan broj letova na konferenciju oko 400“, objavila je stranica.

U nastavku se dodaje: „Konzervativna predviđanja sugeriraju da će flota privatnih zrakoplova koji stignu na Cop26 izbaciti ukupno 13.000 tona ugljičnog dioksida – što je ekvivalentno količini koju potroši više od 1.600 Britanaca u godinu dana.

Matt Finch, iz kampanje za promet i okoliš, ukazao je na licemjerje svega toga. Istaknuo je da „prosječni privatni zrakoplov ispušta dvije tone CO2 za svaki sat leta. Ne može se dovoljno naglasiti koliko su privatni zrakoplovi loši za okoliš, to je najgori način putovanja“.

Privatni avioni su vrlo prestižni, ali teško je izbjeći licemjerje korištenja jednog dok se tvrdi da se bori protiv klimatskih promjena”, dodao je.

Procjenjuje se da će samo američki predsjednik Joe Biden generirati oko milijun tona CO2 dolaskom na konferenciju. Njegovu pratnju čini flota od četiri zrakoplova, kao i njegov helikopter Marine One i golema povorka automobila.