Lidl će smanjiti ponudu mesnih proizvoda s ciljem borbe protiv klimatskih promjena

Foto: Thomas Lohnes / DDP / AFP

Lanac trgovine mješovitom robom Lidl nastojat će smanjiti količinu mesnih proizvoda koji se prodaju u svojim trgovinama u korist “alternativnih” izvora proteina kako bi promovirao globalnu zelenu agendu.

Lidlov direktor nabave za njemačko tržište, Christoph Graf, rekao je ovog tjedna na događaju ‘Zeleni tjedan’ u Berlinu da će se u supermarketima nastojati odmaknuti od prodaje mesa jer “ne postoji drugi planet”.

U komentarima koje su prenijele njemačke novine Der Spiegel, izvršni direktor trgovine mješovitom robom rekao je da se potrošnja mesa na Zapadu mora smanjiti kako bi se zadovoljile potrebe globalne populacije.

Dok je Graf tvrdio da se odluka o postupnom ukidanju mesa ne bi trebala smatrati pokušajem da se diktira kako kupci žive svoje živote, rekao je da se nada da može motivirati kupce da više kupuju biljne izvore proteina.

Nadalje je rekao da će odmicanjem od mesa tvrtka dobiti podršku mlađih generacija, rekavši: “Vjerujem da je mlađa generacija sretna kada se bavimo tom temom.”

Ovu odluku pozdravila je skupina aktivista za klimatske promjene Greenpeace, a članica Christiane Huxdorff rekla je: “Lidl je prepoznao znakove vremena i stvarno preuzima odgovornost za proizvode koji se prodaju u njegovim trgovinama.”

Aktivist Greenpeacea je dalje rekao da bi ovaj potez trebao biti povezan s akcijom njemačke vlade za subvencioniranje vegetarijanske prehrane.