Iako je opće poznato da trudnice moraju biti krajnje oprezne prilikom uzimanja lijekova tijekom trudnoće zbog potencijalne opasnosti od utjecaja na plod u razvoju, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju nam da su za trudnice nova cjepiva protiv korona virusa sigurna te da se mogu slobodno cijepiti prije i tijekom trudnoće.

Dok se cjepivo tek uvodilo, bilo je malo opreznijih izjava jer nije bilo dovoljno podataka, pa od samih početaka cjepivo nije bilo kontraindicirano, odnosno nije bilo zapreke da se cijepe trudnice, ali su opreznije savjetovali s obzirom na to da nije bio dovoljno podataka”, izjavila je Tatjana Nemeth Blažić, liječnica pri HZJZ-u, u razgovoru za HRT.

Ona dodaje da od početka uvođenja cjepiva ima sve više podataka o cijepljenim trudnicama i da se vidi kako nema opasnosti u cijepljenju trudnica. Pritom je naglasila da je ipak poželjno da se trudnice cijepe prije same trudnoće, te da ipak izbjegavaju cijepljenje u prvom tromjesečju.

Ono što dodatno olakšava odluku vezano uz cijepljenje trudnica je to da se s vremenom vidjelo da trudnice imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti u trećem tromjesečju, negdje od 28. tjedna trudnoće nadalje, u odnosu na žene koje nisu trudne.“

Najbolje je da se žena cijepi i završi cijepljenje prije trudnoće ako je planira, to nije razlog za odgađanje zatrudnjivanja i nije razlog za necijepljenje, a i žene u trudnoći mogu se cijepiti, jedino je preporuka da se izbjegne ova prva tri mjeseca organogeneze, tog osjetljivog razdoblja, a onda nakon toga se može cijepiti”, dodala je Nemeth Blažić.