Liječnici mladiću odstranili 18 centimetara dug rep (VIDEO)

57f65809c461882b518b4661

Mladić iz Indije odrastao je sa 18 centimetara dugim repom iznad stražnjice. On i njegova obitelj su kroz cijelo njegovo odrastanje skrivali tu anomaliju da ne bi bio stigmatiziran. Nakon svih tih godina, mladiću, sada već osamnaestogodišnjaku, su liječnici kirurškim putem odstranili rep. Ispostavilo se da je to ujedno i najdulji rep ikad zabilježen u čovjeka, punih 18 centimetara.

Mladić i njegovi roditelji skrivali su činjenicu da njihov sin ima rep, čak i pred liječnicima, zbog zabrinutosti oko društvene stigmatizacije i praznovjerja vezanog uz takve deformacije. U prijašnjim slučajevima, djeca rođena sa repom u Indiji su slavljena kao reinkarnacija majmunolikog boga Hanumana.

Međutim, kako je rep rastao, postajao je sve veće opterećenje, pojavila se bol u križima, mladić više nije mogao normalno sjediti ni spavati, te su odlučili posjetiti liječnika.

Kad se veličina repa povećala, te se počela formirati kost unutar njega, rep je počeo biti opterećenje za mladićevu kralježnicu. Osim toga je predstavljao kozmetičku i psihološku nelagodu. Stoga su nam se obratili njegovi roditelji“, rekao je dr. Pramod Giri, voditelj neurokirurškog odjela.

Ova anomalija, koja je prisutna od rođenja, se može bez poteškoća kirurški odstraniti unutar prvih par mjeseci života, ako se na vrijeme uoči. Dugoročno, ona može uzrokovati probleme sa mjehurom i crijevima, te može imati utjecaj na funkcioniranje donjih ekstremiteta.

Izvor: RT