Transplantacija koštane srži navodno je pomogla u liječenju neimenovanog pacijenta zaraženog HIV-om.

Ukoliko se tvrdnje iznesene u članku New York Timesa pokažu točnim, novi slučaj bio bi drugi u povijesti uspješnog izlječenja osobe zaražene HIV-om.

Sama procedura navodno je izuzetno skupa, kompleksna i opasna, ali se liječnici nadaju da bi ipak mogla imati svrhu u budućnosti.

Liječnici su tijekom procesa koristili matične stanice donatora koji ima rijetku genetsku mutaciju koja stvara otpor virusu HIV-a, stoji u opisu objavljenom u časopisu Nature.

Gotovo 18 mjeseci nakon provođenja postupka, nepoznati pacijent prestao je uzimati antiretroviralne lijekove, a liječnici tvrde da se znakovi infekcije zasad nisu pojavili.

Prvi slučaj potpunog izlječenja je zabilježen u Kaliforniji, nakon što je Timothy Ray Brown podvrgnut sličnom procesu prije 12 godina.

Stručnjaci zasad ne vjeruju kako će transplantacija koštane srži ikad postati uobičajeni proces liječenja HIV-a. Međutim, mnogi se nadaju kako bi se ova istraživanja mogla u budućnosti iskoristiti za sigurnije i praktičnije metode liječenja.

Proteklih godina uvelike se radi na razvoju i primjeni posebne CRISPR metode modificiranja DNK, koja bi također mogla rezultirati novim načinima liječenja većeg broja bolesti.