U eri sveopće tehnologije i konstantne prisutnosti u virtualnom digitalnom svijetu, zbog odvojenosti od prirodnog okruženja došlo je do razvoja niza bolesti. U skladu s tim na otoku Shetland u Škotskoj liječnici su odlučili oboljelima od kroničnih bolesti propisivati boravak u prirodi kao „lijek“.

Nacionalni zavod za javno zdravstvo Škotske zajedno s Kraljevskim društvom za zaštitu ptica (RSPB) udružilo se u akciji promoviranja „Recepata prirode“. Liječnici u toj regiji sada službeno svojim pacijentima propisuju provođenje više vremena u prirodi.

RSPB u svojoj službenoj objavi navodi:

Od smanjenja kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, velikog stresa, visoke agresivnosti i pretilosti, ova metoda može se koristiti i za liječenje dijabetesa tipa 2 ili depresije tijekom oporavka od operacija, a iznova je dokazano kako to pomaže protiv anksioznosti. Plus, to je besplatno i svima lako dostupno.

Šetnja od oko 90 minuta u prirodi daleko je bolja za ljudski organizam, posebice mozak, u odnosu na šetnju urbanim područjima. To se prije svega odnosi na probleme s depresijom.

Ovom metodom pacijente se želi vratiti u prirodu kako bi se ponovno približili svijetu iz kojeg se uz svu tehnologiju i širenje gradova većina ljudi odvojila.

Šetnja šumom kao odmor od svakodnevice modernog doba