Liječnik koji se proslavio objavom snimke žrtava kemijskog napada suđen u Velikoj Britaniji kao džihadist

Ključni svjedok navodnog kemijskog napada u Siriji, unatrag nekoliko godina je suđen u Velikoj Britaniji zbog otmice novinara dok se borio na strani džihadista u Siriji.

Shajul Islam, liječnik školovan u Velikoj Britaniji, i samoprozvani „humanitarac“, pojavio se kao jedan od ključnih svjedoka napada kemijskim oružjem u Idlibu, objavivši snimke žrtava i dajući intervjue za razne medijske kuće.

No, niti jedan od medija nije spomenuo da je dotični gospodin već suđen u Velikoj Britaniji za otmicu novinara i sudjelovanje u borbi na strani terorističkih skupina.

Britanska obavještajna agencija MI6 opisuje ga kao „predanog džihadista“, a pored toga već mu se sudilo zbog otmice novinara Johna Cantliea i Jeroena Oerlemansa, za vrijeme dok se borio u džihadističkoj skupini na sjeveru Sirije.

Jedna od žrtava, John Cantlie, još je 2012. na sljedeći način opisao svoj susret s Islamom: „Začudilo me kad mi je rekao da je liječnik, to je čovjek koji je prisegnuo da će spašavati ljude, a ovdje ga vidim kako šeta s kalašnjikovom i propovjeda šerijatski zakon.

On očito vjeruje u to što radi, no da jedan liječnik to shvaća na tako ekstreman način mi je nepojmljivo. On je bio vidno razočaran kad su otkazali pogubljenje dvojice zarobljenika.

Islam je oslobođen optužbi jer Cantlie i Oerlemans nisu bili u mogućnosti svjedočiti protiv njega. Cantlie se trenutno nalazi u zatočeništvu u rukama ISIL-a, dok je Oerlemans ubijen krajem prošle godine od strane boraca ISIL-a u Libiji.

Izvor: Breitbart