Na prošlotjednim lokalnim izborima u Mađarskoj, kandidati lijevo-liberalne koalicij porazili su kandidate stranke Fidesz koju vodi premijer Viktor Orban.

Osim pobjede na izborima za gradonačelnika Budimpešte, lijevo-liberalna koalicija osvojila je većinu u još 9 od 23 najveća mađarska grada, javlja The Washington Post.

Na čelo Budimpešte, nakon 9 godina vladavine Istvana Tarlosa iz koalicije Fidesz-KDNP, zasjeo je Gergely Karacsony, zajednički kandidat lijevo-liberalnih stranaka.

Počevši od sutra, Budimpešta će postati dom za nas sve i ja ću također predstavljati one koji nisu glasali za mene,“ rekao je Karacsony.

Ova pobjeda govori o tome kako je moć naroda jača od ljudi na vlasti, ljubav i suradnja uvijek prevladavaju mržnju, a stvarnost na kraju ruši laž,“ dodao je.

Karacsony je pobijedio osvojivši 51 posto glasova u usporedbi s konkurentom iz Fidesz-KDNP-a koji je osvojio 44 posto glasova. Orbanovi suparnici osvojili su pobjedu u 14 od 23 okruga u Budimpešti, prenosi The Independent.

Pobjedničku koaliciju čine socijalisti, zeleni, liberali i konzervativci (MSZP-P-DK-Momentum-LMP-MLP)

Orban je vidno uzrujan komentirao neočekivani obrat: „Opozicijske općine ne mogu se koristiti kao bastioni za političku borbu između opozicijskih stranaka i vlade.“ Dodao je kako trenutno 3 od ukupno 10 milijuna građana živi u gradovima koje vodi opozicija.

Dodajmo kako je jedan od prioriteta lijevo-liberalne koalicije zadržavanje Soroševog Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, kako prenosi Financial Times.