Litvanske vlasti, koje su prije desetak godina zatvorile jedinu nuklearnu elektranu u zemlji, više su puta izrazile protivljenje izgradnji nuklearne elektrane u blizini svoje granice, označavajući je prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Bjelorusija ove probleme naziva neutemeljenima, navodeći redovite testiranja i usku suradnju sa stranim partnerima.

Vlasti su tako navodno odlučile kupiti preko 4 milijuna tableta joda u pripremi za otvaranje nuklearne elektrane u susjednoj Bjelorusiji. Isporuka tableta, vrijedna oko milijun dolara, trebala bi biti doći sredinom rujna, prenosi Sputnik.

Građani će ih dobiti besplatno u slučaju curenja radijacije u nuklearnoj elektrani, koju Bjelorusija planira otvoriti krajem ove godine.

Gradnja nuklearne elektrane u Astravecu, nekih 50 kilometara udaljenom od glavnog grada Litve započela je 2013. godine. Bjelorusija bi trebala prvu jedinicu pustiti u pogon do kraja ove godine, a druga bi se trebala naći na mreži 2020. godine.

Litva, mala baltička država od 2,8 milijuna koja je 2009. ugasila svoju jedinu nuklearnu elektranu zbog pritiska EU, dugo se protivila ideji da se nuklearna energija proizvodi blizu njezine granice.

Bjelorusija je više puta izjavljivala kako je izgradnja u skladu sa svim međunarodnim sigurnosnim standardima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja redovito provodi sigurnosne preglede na gradilištu, priopćila je u četvrtak da je „promatrala obvezu rukovodstva postrojenja da osigura siguran i pouzdan rad“.