Litva najavila gradnju zida na granici s Rusijom – Rusi odgovaraju: „Mi ćemo vam dati cigle“

587cc671c36188074f8b4567

Predstavnici litvanske vlasti najavili su gradnju pogranične ograde prema ruskoj enklavi Kalinjingrad, s ciljem zaštite od „ruske opasnosti“, te sprječavanja krijumčara u prelasku granice.

Ograda je znak da Litva vidi susjednu zemlju kao potencijalnog agresora“, izjavio je ministar unutarnjih poslova Eimutis Misiunas. Ograda će, prema njegovim riječima, koštati 6,3 milijuna eura, te će biti opremljena sustavom za nadzor.

Litva mora osigurati svoje granice, s obzirom da je članica Europske Unije. Litvanska pogranična sigurnost je važna ne samo za našu zemlju, već i za cijelu Europsku Uniju“, izjavio je Arvydas Anusauskas, predstavnik litvanske službe sigurnosti.

Ova ograda neće zaustaviti tenkove ili drugu vojnu opremu, ali će pokazati da želimo bolje odnose sa Rusijom. Činimo što je u našoj moći da umanjimo potencijalnu opasnost od Rusije.

Ruski dužnosnici su pak imali poprilično ironičan stav prema najavama o gradnji ograde. Guverner regije Kalinjingrad, Anton Alikhanov, izjavio je da je Kalinjingrad spreman financirati sav potreban materijal za izgradnju ograde.

Podsjetio je da Rusija posjeduje „predivne tvornice“ za proizvodnju cigle na granici sa Litvom.

Ako naši litvanski kolege žele podignuti ogradu kako bi zaustavili krijumčare, mi smo im spremni pomoći u nabavi građevinskog materijala.

Izvor: RT