Litva: „NATO treba Ukrajinu naoružati svim mogućim oružjem“

Foto: AP / Virginia Mayo

Zemlje NATO-a trebale bi Ukrajinu naoružati svim raspoloživim oružjem, rekao je ukrajinskim medijima u subotu litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis. Međutim, očekuje da će ostale članice saveza platiti račun.

“Ukrajina treba ‘sve što imamo'”, rekao je Landsbergis za Ukrinform, tvrdeći da je ukrajinska vojska već sposobna raditi s arsenalom saveza sada kada njezine trupe prolaze obuku u više europskih zemalja.

Dok su SAD opskrbljivale Ukrajinu sve snažnijim oružjem, neki od njegovih saveznika u NATO-u odbijali su predati određene sustave naoružanja. Njemačka, na primjer, odbija poslati svoje najmodernije glavne borbene tenkove Leopard II zbog straha od daljnje eskalacije. Čak su i u Washingtonu dužnosnici Pentagona tvrdili da bi ukrajinske trupe trebale značajnu obuku za upravljanje zapadnim tenkovima.

Landsbergis je inzistirao da “ovi argumenti više ne funkcioniraju”, nakon niza uspješnih napada kijevskih snaga, koje su sve više naoružane NATO oružjem.

Ako je to tako, ne vidim razlog zašto Ukrajini ne bismo dali sve što imamo? rekao je ministar. “Već sam to rekao mnogo puta i sada ću ponoviti.”