Litva proglasila izvanredno stanje zbog vala iračkih imigranata iz Bjelorusije

Nakon što je uhvatila 150 migranata koji su ilegalno prešli granicu iz Bjelorusije, Litva je proglasila izvanredno stanje i zatražila pomoć od EU. Vilnius i Bruxelles kažu kako Minsk koristi imigraciju kao oružje za osvetu zbog sankcija.

Litva je zatražila pomoć od Frontexa, granične službe EU, nakon što je uhvatila 150 ljudi koji su se pokušali prišuljati preko granice iz Bjelorusije u samo 24 sata. Većina njih bili su državljani Iraka, koji su odmah zatražili azil.

Litvanska služba državne državne sigurnosti VSAT rekla je da su ukupno 822 migranta ilegalno prešla iz Bjelorusije od siječnja 2021. Većina njih nema dokumenata, ali više od polovice – 428 – tvrdi da su državljani Iraka, uz 51 Iranca i 45 Sirijaca . Glasnogovornik VSAT-a rekao je za RFE / RL da je „većina migranata“ stigla u Minsk „izravnim letovima iz Istanbula i Bagdada“. Litvanski obavještajci znaju kako su stigli iz Minska do granice, dodao je, ali nije mogao otkriti te podatke, pozivajući se na „istragu u tijeku“.

Međutim, nije zabilježen sličan val migranata u Poljsku ili Latviju, države članice EU koje također dijele granicu s Bjelorusijom. Latvija je do sada ove godine registrirala samo jedan ilegalni prijelaz.

U posjetu Vilniusu u petak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je prikazan „politički motivirani obrazac“ te da Europska komisija i EU općenito „zaista stoje uz vas u ovom teškom vremenu“. Litva je članica EU i NATO-a od 2004. godine.

I drugi dužnosnici EU izrazili su tobožnju zabrinutost zbog povećanog priljeva imigranata na granici. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je, „netko se neprihvatljivo poigrava životima ljudi.“

Iako ni Sassoli ni von der Leyen nisu imenovali osumnjičenog, litvanska vlada već je optužila bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Tvrde da Lukašenko namjerno dopušta imigrantima s Bliskog istoka, Afrike i Azije da dođu u Bjelorusiju, a zatim preko Litve prijeđu u EU.

Dana 27. lipnja, litvanska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite rekla je da ima dokaze o „dobro organiziranom“ planu koji uključuje bjeloruske graničare i „režim“ da Litvu preplavi imigrantima s Bliskog istoka.

Ministarstvo vanjskih poslova u Minsku najavilo je suspenziju sporazuma s EU o suradnji na provedbi osiguranja granica dan nakon razgovora Bilotaitea, 28. lipnja. Potez je objašnjen kao odmazda zbog sankcija EU protiv Bjelorusije, izrečenih 24. lipnja zbog „kršenja ljudskih prava“.

Bruxelles je prozvao Minsk zbog uhićenja dvoje oporbenih aktivista u zrakoplovu Ryanaira u svibnju koji je hitno sletio u Minsku zbog prijetnje bombom. EU je tvrdila da je prijetnja bombom izmišljena kako bi se uhitili Roman Protasevich i njegova prijateljica Sofia Sopega, koji su iz Grčke letjeli za Vilnius.

Litva i Poljska poslužile su kao operativna središta bjeloruskih opozicijskih aktivista, uključujući „predsjednicu u egzilu“ Svetlanu Tihanovskuju, koja je tražila sankcije protiv Minska i tvrdila da su joj predsjednički izbori u kolovozu 2020. namješteni i ukradeni.