Većina Litvanaca želi ukidanje dugogodišnjeg običaja pomicanja satova koji se odvijaju u proljeće i na jesen, a kao razlog navode da je to već zamorno.

Nakon što je istraživanje mišljenja pokazalo da se 79 posto stanovništva zalaže za ukidanje ovog običaja, litvanski parlament izglasao je sa 76 glasova za i 7 protiv, te 7 suzdržanih, kako će ovu želju iznijeti kao prijedlog Europskoj Komisiji.

Vlada je odlučila započeti diskusiju unutar EU o tome je li direktiva još uvijek važeća,“ izjavio je Deividas Maulionis, savjetnik premijera.

Običaj pomicanja satova u proljeće i na jesen usvojen je početkom 20. stoljeća, čemu je razlog bio taj da su mnogi smatrali kako će duže vremensko trajanje dnevnog svjetla tijekom ljeta smanjiti potrošnju energije i povećati produktivnost.

Iz Komisije su naveli kako razmatraju ovu opciju, iako neki dužnosnici smatraju kako usvojeni običaj pomaže izbjegavanju problema s transportom, logistikom te u energetskim sektorima. Pojedine studije navodno su dokazale određene uštede energije.

Pojedini političari zemalja poput Finske, Poljske i Švedske također su iskazali želju za ukidanjem ovog običaja, koji prevladava uglavnom u zemljama Europe i Sjeverne Amerike.