Ljekarna mora platiti 10.000 dolara transrodnoj osobi zbog oslovljavanja kupca u krivom rodu

Sud u Tel Avivu donio je presudu kojom se nalaže tvrtki koja vodi ljekarnu da transrodnoj osobi koja se deklarira kao žena plati gotovo 10.000 američkih dolara nakon što se ta osoba požalila na diskriminaciju u ljekarni. Naime, ljekarnik je razgovarao s njom kao s muškarcem.

Osoba po imenu Isabel obratila se sudu nakon incidenta u ljekarni još 2018. godine, izvijestili su ovog tjedna izraelski mediji. Rekla je da joj se prodavač obratio s muškim zamjenicama čak i nakon što je ona zatražila da to ne čini i da joj se obraća kao ženi. Isabel je bila odjevena u žensku odjeću i istaknula je da želi da ju se oslovljava kao ženu, ali ljekarnik je prosudio da osoba govori muškim glasom i kao takvu ju je smatrao muškarcem i obraćao joj se u muškom rodu.

Njihov je razgovor snimljen i izveden na sud, izvijestio je Ynet, i tekao je kako slijedi:

Zašto mi govoriš u muškom rodu? Izgledam li ti kao muškarac?“, upitala je Isabel.

Hoćete li se prepirati sa mnom? Po svom glasu ste muško, to mislim“, odgovorio je ljekarnik.

Isabelini odvjetnici su na sudu tvrdili da inzistiranje ljekarnika predstavlja klevetu, diskriminaciju i seksualno uznemiravanje, kršeći njezino pravo na samoodređenje i poštovanje. Tvrtka je prvotno tvrdila da se zaposlenik pozivao na kupca samo prema biološkom spolu, što ne može biti objektivno ponižavajuće. Međutim, farmaceut je otpušten ubrzo nakon incidenta.

Razmotrivši snimljenu scenu, sud je presudio da „prodavač ne samo da je ignorirao Isabeline zahtjeve, već je implicitno vrijeđao“, izvijestio je izraelski The Globes. Lanac supermarketa Shufersal, koji je sada vlasnik ljekarne, Isabeli će platiti 32.500 šekela (9.900 dolara) kao naknadu, uključujući pravne troškove.