Ljevičarki i veganki odbijeno švicarsko državljanstvo jer je „previše iritantna“

GettyImages-171738081-640x480

Nizozemka koja od djetinjstva živi u Švicarskoj, nije uspjela dobiti državljanstvo u toj zemlji  zbog toga što previše iritira svoje sugrađane.

Nancy Holten, 42, je samoprozvana aktivistica za prava životinja koja se već godinama bori protiv tradicionalnih običaja na švicarskom selu, nazivajući ih „okrutnima“. Jedan od njih su zvona koja krave nose kad idu na pašnjake.

Unatoč tome što Holten od svoje osme godine živi u Švicarskoj i odlično govori jezik, lokalni mještani stavili su veto na njen zahtjev za državljanstvom, ističući da im je „preko glave“ njeno prigovaranje zbog njihove tradicije i običaja.

Holten objašnjava svoje stavove: „Zvuk koji kravlje zvono ispušta ima oko sto decibela. To možemo usporediti sa pneumatskom bušilicom. Ni mi ne bismo htjeli da nam takvo nešto visi oko vrata, zar ne? Zvono koje krave nose kad idu na ispašu je poprilično, do pet kilograma težine.

No to nije sve na što se Holten do sada žalila, tu su i drugi švicarski običaji, poput lova, utrke svinja, pa čak i glasna crkvena zvona.

Lokalna političarka Tanja Suter rekla je da Holten ima „veliku jezičinu“, te da ne zaslužuje švicarsko državljanstvo s obrizom da je „iritantna i ne poštuje naše običaje“.

Prema švicarskom decentraliziranom ustavu, lokalna uprava daje državljanstvo, a ne središnja vlast, te u nekim slučajevima građani glasaju o tome kome će biti odobreno državljanstvo.

Mještani Gipf-Oberfricka u kantonu Aargau, glasali su sa 206 glasova prema 144 da se odbaci zahtjev za državljanstvo Holten još 2015. godine, a sada su odbacili zahtjev po drugi put.

Izvor: Breitbart