Ljevičarski ekstremist ubio 55-godišnjaka jer je nosio tregere u bojama španjolske zastave

Ubojica je već ranije služio zatvorsku kaznu jer je 2006. pretukao policajca koji je ostao kvadriplegičar.

Rodrigo Lanza | Izvor: El Pais

Pretučeni 55-godišnjak umro je u Zaragozi u četvrtak u bolnici nakon što je pretučen ispred lokalnog kafića tjedan dana ranije. Ljevičarskom ekstremistu nisu se svidjeli tregeri u bojama španjolske zastave koje je 55-godišnjak nosio na sebi.

Napadač je 33-godišnji Rodrigo Lanza, član skvoterskog pokreta iz Barcelone koji je već služio zatvorsku kaznu zbog napada na policajca u Barceloni 2006., zbog čega je policajac, inače otac četvero djece, ostao kvadriplegičar.

Victor Lainez, tijekom boravka u kafiću ušao je u prepirku sa skupinom ljudi iako je bio sam. Svjedoci navode kako su ga napadač i trojica drugih provocirali i nazivali ga „fašistom“ zbog toga što je nosio tregere u bojama španjolske zastave.

Nakon što je Lainez izašao iz kafića, dvojica su pošla za njim. Svjedoci tvrde da ga je Lanza udario po glavi metalnom šipkom, a potom su ga on i drugi napadač iscipelarili na podu dok je ležao u nesvijesti.

Lainez je zaprimljen u bolnicu s teškim oštećenjem mozga i četiri krvna ugruška zbog kojih je bio u komi. Umro je u četvrtak nakon što su isključeni aparati za održavanje života.

Lanza je Čileanac koji se nakon odsluženja prve kazne preselio u Zaragozu, zajedno sa svojim muškim partnerom.