Ljevičarski ekstremisti preuzeli su odgovornost za rušenje kipa u njemačkom gradu Dresdenu koji je bio posvećen civilima koji su poginuli tijekom bombardiranja grada pri kraju Drugog svjetskog rata.

Grupa “Autonomous Action Group Dresden De-Nazifies” preuzela je zasluge za rušenje spomenika “More suza” poginulima tijekom bombardiranja grada 1945. godine, za koje se procjenjuje da je uzrokovalo od 25.000 do između 35.000 i 135.000 civila u razdoblju od dvije noći 13. i 14. veljače 1945. kad su saveznički zrakoplovi izvršili masovno bombardiranje zapaljivim bombama na grad koji je bio prepun civila i izbjeglica.

Prema stavovima počinitelja vandalskog čina, koji su preuzeli odgovornost i objavili to za krajnje ljevičarsku internetsku stranicu Indymedia, civili ubijeni tijekom bombardiranja „nisu bili žrtve, oni su bili počinitelji“.

Postupci imaju posljedice, žaliti za bombardiranjem Dresdena je pogrešno. Žrtve njemačkog barbarstva treba oplakivati, pobjedu nad njima treba slaviti”, poručili su iz grupe, otvoreno opravdavajući masovnu egzekuciju više desetaka tisuća civila u samo jednoj noći.

Saveznički zločini: Holokaust u Dresdenu

Prema izvješću njemačkog tabloida Bild, spomenik je nastao 2010. godine, a umjetnica Małgorzata Chodakowska izjavila je za novine: „Skulptura djevojke je simbol novog života – prekrižene ruke označavaju smirenost i poniznost za razmišljanje. Bazen s vodom simbolizira novi život i prolivene suze i namijenjen je gašenju gorućeg Dresdena.

Glasnogovornik policije Uwe Hoffmann izjavio je da je istraga o počinjenju vandalizma u tijeku i naveo da je vjerojatno da je incident povezan s lijevim ekstremizmom.

Krajnje lijevi ekstremizam ostaje glavni problem u dijelu Njemačke, a incident u Dresdenu dogodio se samo nekoliko mjeseci nakon što su ekstremisti Antife iskoristili Indymedia za objavljivanje poziva na ubojstvo 53 člana stranke Alternativa za Njemačku (AfD), objavljujući kućne adrese političara.