Ljudi koji idu na operaciju želuca radi smanjivanja težine skloniji samoubojstvu

Sve popularniji operativni zahvati pod nazivom barijatrija, koji se godišnje samo u SAD-u provedu 200.000 puta, rezultiraju znatnim smanjenjem težine za većinu pacijenata te smanjenjem pokazatelja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i apneje. Mnogi pacijenti se također osjećaju samopouzdanije i boljeg raspoloženja. Međutim, manji postotak pacijenata pak padne u depresiju, prepusti se ovisnostima i poremećaju hranjenja.

Prijašnja istraživanja ukazala su da su stope suicida kod pacijenata koji su se podvrgli barijatrijskom kirurškom zahvatu nekoliko puta veće u odnosu na ostatak populacije, iako nije bilo jasno je li to posljedica operacije ili mentalnog stanja pacijenata uzrokovanog pretilošću. Barijatrija podrazumijeva nekoliko kirurških zahvata kojima se, laički rečeno, smanjuje veličina želuca; složeni zahvati koji kombiniraju odstranjivanje dijela želuca i bypass ili jednostavni poput odstranjivanja dijela želuca ili samo premošćivanje. Umjesto operativnog zahvata u ponekim slučajevima se endoskopskim putem u želudac ugrađuje balon kojim se smanjuje kapacitet želuca.

Novo istraživanje kanadskog istraživačkog instituta Sunnybrook, pozabavilo se tom temom uspoređujući pokušaje samoubojstava unutar iste grupe pacijenata, prije i nakon operacije. Istraživanje je obuhvatilo 8.815 pacijenata sa područja Ontaria koji su se podvrgnuli kirurškom postupku smanjivanja težine. Od čitave grupacije, njih 111 je liječeno zbog samoozljeđivanja u 158 slučajeva unutar tri godine prije i kasnije od operacije. Trećina slučajeva zbila se unutar tri godine prije operacije, dok se dvije trećine zbio nakon operacije. Većina pacijenata je i prije operacije imala problema sa depresijom, međutim pokazalo se da su se intenzitet i učestalost depresije povećali nakon operacije.

Moramo shvatiti da je to operacija koja mijenja način života pacijenta, što može biti vrlo stresno“, kaže Junai Bhatti, koja je vodila istraživanje.

Postupak koji reducira kapacitet želuca ili se pak radi bypass na dijelu crijeva kako bi se smanjila apsorpcija, doista zahtjeva velike promjene u načinu života i prehrani. Neki stručnjaci strahuju kako emotivno ranjiviji pacijenti mogu zamjeniti hranu alkoholom. Druge pak studije ukazuju na to da preusmjeravanje probavnog trakta utječe na razinu hormona i neurotransmitera u želucu koji reguliraju raspoloženje pacijenta.

Izvor: Wall Street Journal