LNG ima gori ukupni utjecaj na okoliš od ugljena, tvrdi istraživanje

Ukapljeni prirodni plin (LNG) – koji Europa, a ponajprije Njemačka sve više koristi za suočavanje s energetskom krizom otkako je prekinuta opskrba ruskim plinom – mogao bi biti puno gori za okoliš od izgaranja ugljena, izvijestio je njemački Welt u ponedjeljak pozivajući se na najnoviju američku studiju.

Prije sukoba u Ukrajini, njemačko gospodarstvo zadovoljavalo je do 40% svoje potražnje plinom iz Rusije. Međutim, prošle godine Berlin je smanjio svoje oslanjanje na rusku energiju zamijenivši je uvozom ukapljenog prirodnog plina (LNG) – posebno iz SAD-a – koji je postao glavni izvor goriva za zemlju.

“U svim razmatranim scenarijima, ukupne emisije stakleničkih plinova iz LNG-a veće su od onih iz ugljena, u rasponu od 24% do 274% više”, rekao je autor studije, istraživač metana Robert W. Howarth sa Sveučilišta Cornell.

Identificirao je curenje metana u opskrbnom lancu LNG-a, koji uključuje različite faze od frakiranja i ukapljivanja do transporta superohlađenog plina morem i proizvodnje električne energije, kao uzrok štete za okoliš. Metan je posebno agresivan staklenički plin.

Istraživanje je pokazalo da su samo emisije LNG-a tijekom transporta najmanje 24% veće od izgaranja konvencionalnog ugljena, čak i ako se koriste najmodernija plovila i najkraće brodske rute.

“U svim razmatranim scenarijima, u svim vrstama tankera koji se koriste za prijevoz LNG-a, emisije metana premašuju emisije ugljičnog dioksida iz konačnog izgaranja LNG-a”, navodi se u studiji.